214632109238208 123454321 813336282616750
 
Эйдетика, мнемоника, развиване на паметта

Поздравления за успешно преминатото обучение и сертифициране на първите ни инструктори в България по Развитие на памет и внимание !!!

Не беше лесно, но със сигурност беше много интересно и ползотворно да се изучава, редактира и адаптира програмата за повишаване на памет и внимание!

С вяра в бъдещото образование, ние вървим напред, мотивирани да дадем най-доброто на българските деца!🤗💡

Эйдетика какво е това?

Ейдетика е уникална игрова техника за развитие на въображаемо мислене и образната памет, която позволява на мозъка да възприема големи количества информация с ефективно запаметяване.


От тук идва и името на една от областите на психологията, която сега е забравена – ейдетизмът.

Едитичната памет е вид памет, която позволява визуално да възприемаме, да запазваме и пресъздаваме изображението във всички детайли. Тоест, човек не просто си спомня какво е видял, но сякаш „продължава“ да съзерцава обекта пред себе си или да преживява отново събитие.

„Ейдос“ в превод от гръцки е ярък образ. От тук идва и името на една от областите на психологията, която сега е забравена - ейдетизмът. Эйдетична паметта е вид памет, която ви позволява визуално да възприемате, запазвате и пресъздавате изображението във всички детайли. Тоест, човек не просто си спомня какво е видял, но сякаш „продължава“ да съзерцава обекта пред себе си или да преживява отново събитие. По-специално това явление е присъщо на децата.

Възрастните също могат да развият ейдетична памет. Тук са важни самоконтролът и мотивацията. Редовното обучение може да подобри процеса на запаметяване и да се избегне сенилна деменция, деменция, болест на Алцхаймер. Още днес 44 милиона души страдат от деменция и се прогнозира, че до 2050 г. броят на пациентите ще се утрои и ще достигне 135 милиона

Ейдетични хора:

- Б. Гейтс (основател на Microsoft) запази в паметта си няколкостотин кода програмни езици.

- Шахматистите P. Morphy и P. Session не забравиха нито един ход от игрите, които играеха.

- Чърчил, известен политик, имал предвид и пресъздал точно всички произведения на Шекспир.

- Физикът и изобретателят Никола Тесла запаметява всичките си изобретения без записи.

- Археологът Шлиман перфектно овладява всеки чужд език за 6 седмици.

Легендите казват, че древноримският император Гай Юлий Цезар и известният военачалник Александър Македонски визуално си спомнят всички военни служители в техните армии.

В древната медицина е имало представа за свръхестествената природа на глухотата и невъзможността да се излекува, и само Аристотел (384–322 г. пр. Н. Е.) В своите философски трактати „За чувствата на сетивата” и „За сетивни възприятия и техните обекти”, спорейки за причинно-следствените зависимости на сетивата разкриха отрицателното въздействие на глухотата и тъпотата върху развитието на умствените способности на детето, считайки слуховия орган за най-важното средство за познание и разглеждайки тъпотата като последица от вродена глухота.

Още през 1907 г. австрийският лекар Урбанчич забелязва, че на следващия ден децата с увреден слух държат образи на предмети в паметта си. По-късно, през 30-те, германските учени Йенш са първите, които въвеждат термина „ейдетизъм“ в съвременната психология и доказват, че образното мислене естествен етап от развитието на детето. Всяко дете е ейдетик, казаха те, но разграничи изричния ейдетизъм от скритото. Изрично eidetic вижда нещото, което в момента не съществува, а скритият продължава да вижда изчезналия предмет, само затваря очи и се фокусира върху него.

В първите си експерименти учените изследвали повече от една и половина училища в Германия и открили 100 процента от ейдетика, от които 40 процента са били категорични, а 60 процента - скрити. Тоест, почти всички изследвани деца са имали ейдетична памет. Изследванията са проведени през 60-те години и е открита тъжна картина, че процентът на ейдетика значително намалява. Основното обяснение на този факт е, че бързото развитие на науката и технологиите в средата на 20 век измества образното мислене.

Технократичната епоха смаза фигуративна култура. Приказка, разказана преди лягане, изискваща детето да играе игра на въображение, беше заменена от телевизия. Той донесе със себе си готови стереотипни образи, измести собственото детско въображение.

Мозъчните способности на детето се формират най-активно в периода от раждането до три години. През първите 6 месеца след раждането мозъкът достига 50% от потенциала си за възрастни, а до три години - 80%. По този начин е ясно, че бебетата имат огромно количество памет и само от възрастните, които ги заобикалят, зависи как се попълва това количество. Седенето пред телевизора е първата стъпка към нарушаване на зрителната функция на вашето бебе. Освен това не само очите на детето са потиснати, но и неговата нервна система. Лекарите отдавна звучат алармата и се опитват да предадат на родителите си недостатъците на дългия престой пред телевизора. Заседналият начин на живот е пряк път към физическо бездействие и, съответно, към развитието на множество сърдечно-съдови, нервни, ендокринни и мускулно-скелетни заболявания.

И основната отговорност е на нас, родителите. Някой веднъж каза: „Роден като оригинал, не ставайте копие“. Нека нашите деца бъдат утре сред тези, които ще проектират оригинални сгради, ще извършват уникални операции, ще правят ярки доклади и ще поставят нови световни рекорди. Но днес за начало просто трябва да изключите телевизора и да помогнете на децата си да запазят уникалната си уникалност.

Тъй като ейдетизмът е присъщ на децата от природата, те бързо схващат всичко. Освен това всички ейдетични методи за обучение на деца са много подобни на вълнуваща игра. Ако обикновено много деца не обичат математиката - абстрактни фигури, формули, пресичане на фигури по обем, често ги объркват, тогава, използвайки изображения, те с удоволствие правят математиката, защото са научени да виждат числа като "животни". Децата помнят дълга поредица от думи, които не са свързани помежду си по никакъв начин.

Защо образното мислене започна да се заменя?

Човек получава огромно количество информация през живота си, но той забравя по-голямата част от наученото. Хората се примиряват с това, вярвайки, че феноменалната памет или съществува, или не съществува. И няма какво да се направи. Но се оказва, че това не е така. При натъпкване човек напряга главно зрителната памет и малко слуховата система - другите канали на възприятие са блокирани. Краммирането е запаметяване на материал, без да се разчита на неговото значение, то е многократно механично повторение, за да се запомни. Този метод на запомняне се счита за неефективен. Системата за натъпкване, която се развиваше в училищата, също започна да унищожава децата, отнемайки ярките им образи, изплъзвайки стереотипите в замяна.

Съвременните деца, не знаят как да мислят творчески, с липса на въображение се държат като малки възрастни. Но оттегленото фигуративно мислене, присъщо на тях от природата, е изтръгнато.

🍀🥇Периодичната таблица е възможно да се запомни!
За човек, който владее Мнемоника това е напълно реално
. ⤵️⤵️⤵️

📢 Ние, Образование на бъдещето и 𝐂𝐥𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐤𝐢𝐝𝐬
адаптирахме за първи път в България и преведохме на български език


👉 Методика за Развиване на паметта и вниманието.


➡️ Радваме се да ви представим иновативен подход в образованието за вас и вашите деца.


✔️Вярваме, че ученето може да бъде лесно и интересно.

📽️ Абонирайте се за нашата нова страница и YouTube канал.📺
👉 https://www.youtube.com/c…/UCOKri6YdHJGrMa3uQdiC9Og/featured

Благодаря ви за подкрепата и доверието! ♥️


С уважение, екипът „Образование на бъдещето“.

За повече информация и въпроси, не се колебайте да се свържите с нас на тел.: +359899153402